1oC Pogoda
Przejdź do treści Idź do góry

Listopadowe inspiracje

Spróbuj naszej gęsiny!

Poprzednia strona

Okres hodowlany gęsi w Polsce trwa od wiosny do późnej jesieni i wtedy też jest najlepsza. Staropolskie przysłowie mówi, że "gęsina najlepsza na Św. Marcina", czyli na 11 listopada. I to racja!

W dawniejszych czasach niemalże cała Polska zajadała się gęsiną w różnych formach i z rozmaitymi dodatkam. Dlatego też w Talarii okres pomiędzy 8 a 12 listopada ogłaszamy czasem na menu z gęsim mięsem w roli głównej. Już dziś zadzwońcie i zarezerwujcie stolik w naszej restauracji Sophie albo Susanne.

 

Serdecznie zapraszamy do zapoznania się ze specjalnym menu, które przygotował nasz Szef Kuchni:

Przystawka:

Zaparzana pierś z gęsi, szpinak, pomidor cherry, dressing rozmarynowo - tymiankowy

28 zł

Zupa:

Krupnik na gęsich pipkach, koperek

17 zł

Danie główne:

Noga z gęsi confit, puree dyniowe, konfitura cebulowa, zielony groszek, sos wiśniowy

47 zł

 

Szef restauracji poleca zagłębienie się w smak win austriackich: Rote Kuvee oraz Gruner Veltliner, Lossterrassen Qualitatswein.

W Polsce przez wielu uważane za egzotyczne wina. Większość restauracji nie posiada takiego wina w swojej ofercie. W przypadku Rote Kuvee jest wino regionalne produkowane z lokalnych szczepów (zweigelt, blaufrankisch) z domieszką klasyki (cabernet sauvignon, syrah, merlot). Winogrona do produkcji wina są zbierane ręcznie. Wino może się też poszczycić oryginalną etykietą, rzadko spotykaną u innych producentów.

Gruner Veltliner to najpopularniejszy szczep białego wina w Austrii w dodatku to szczep lokalny.

 

Informacje i rezerwacja:

e- mail: recepcja@talaria.pl

tel. (22) 397 73 08, kom. 511 411 189

Newsletter

Ta strona używa COOKIES.

Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies, zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej w Polityce prywatności.

OK, zamknij