8oC Pogoda
Przejdź do treści Idź do góry

Listopadowe inspiracje

Spróbuj naszej gęsiny!

Previous page

Okres hodowlany gęsi w Polsce trwa od wiosny do późnej jesieni i wtedy też jest najlepsza. Staropolskie przysłowie mówi, że "gęsina najlepsza na Św. Marcina", czyli na 11 listopada. I to racja!

W dawniejszych czasach niemalże cała Polska zajadała się gęsiną w różnych formach i z rozmaitymi dodatkam. Dlatego też w Talarii okres pomiędzy 8 a 12 listopada ogłaszamy czasem na menu z gęsim mięsem w roli głównej. Już dziś zadzwońcie i zarezerwujcie stolik w naszej restauracji Sophie albo Susanne.

 

Serdecznie zapraszamy do zapoznania się ze specjalnym menu, które przygotował nasz Szef Kuchni:

Przystawka:

Zaparzana pierś z gęsi, szpinak, pomidor cherry, dressing rozmarynowo - tymiankowy

28 zł

Zupa:

Krupnik na gęsich pipkach, koperek

17 zł

Danie główne:

Noga z gęsi confit, puree dyniowe, konfitura cebulowa, zielony groszek, sos wiśniowy

47 zł

 

Szef restauracji poleca zagłębienie się w smak win austriackich: Rote Kuvee oraz Gruner Veltliner, Lossterrassen Qualitatswein.

W Polsce przez wielu uważane za egzotyczne wina. Większość restauracji nie posiada takiego wina w swojej ofercie. W przypadku Rote Kuvee jest wino regionalne produkowane z lokalnych szczepów (zweigelt, blaufrankisch) z domieszką klasyki (cabernet sauvignon, syrah, merlot). Winogrona do produkcji wina są zbierane ręcznie. Wino może się też poszczycić oryginalną etykietą, rzadko spotykaną u innych producentów.

Gruner Veltliner to najpopularniejszy szczep białego wina w Austrii w dodatku to szczep lokalny.

 

Informacje i rezerwacja:

e- mail: recepcja@talaria.pl

tel. (22) 397 73 08, kom. 511 411 189

Newsletter

This website uses COOKIES.

By browsing it you accept our cookies policy, according to your browser settings. Read more about Privacy Policy.

OK, close